خواندنی ها

مخراج کاری یا گوهر نشانی

مخراج کاری یا گوهر نشانی

گوهر نشانی طلا

در هنر مخراج کاری یا گوهر نشانی سنگ‌ های قیمتی در کنار یکدیگر قرار میگیرند و به فلزهای با ارزش ، با هنر دست استاد مخراج کار متصل شده و  یک اثر بسیار زیبا را به وجود می‌آورند.، سنگهای زینتی بر روی یک پایه مخصوص می نشینند که این عمل را مخراج کاری یا مرصع کاری نیز می نامند که  با روش‌ های مختلفی انجام می شود، اگر  می خواهید با این روش‌ ها بیشتر آشنا شوید؛ تا انتهای مطلب  با سینری گلد همراه بمانید.

 

کاربرد مخراج کاری یا گوهر نشانی

گوهر نشانی یا مخراج کاری از جمله اساسی ترین مشاغل در صنعت طلا و جواهرات است چرا که این هنر مخراج کار است که با دقت و ظرافت خاص گوهر تراش‌خورده را طوری روی پایه‌ی فلزی سوار می‌کند که جلوه‌ی بسیار زیادی به سنگ و پایه می بخشد.

مراحل انجام مخراج کاری یا گوهر نشانی لا

گوهر نشانی زیورآلات بسیار پیچیده و ظریف است. مخراجکار با توجه به تجربه و تخصصی که دارد، از ابزارهای مخصوص به منظور ثابت شدن پایه های نگهدارنده استفاده می کند. در برخی از موارد ممکن است استفاده از ابزارها به پایه یا سنگ جواهر آسیب و صدمه وارد کند بنابراین لازم است از ابزارها به گونه اصولی و صحیح استفاده شود.

فشار بیش از حد ابزار نیز منجر به ایجاد خط و خراش روی پایه نگهدارنده شده و کیفیت نهایی کار را کاهش می دهد در گوهر نشانی ، سنگها بسته به نوع پایه طراحی شده، به طرق مختلفی نصب میگردند. از عمده روشهای آن  در نشاندن سنگهای ریز بصورت ریلی، قلمزنی، کاسه ای و چنگی میباشد و برای سنگهای درشت نیز روشهایی چون نبشی، چنگی و دیواره ای بکار برده میشود.

به جهت حفظ زیبایی سنگ  در ساخت  زیور آلات، عموماً استفاده از چسب و دیگر مواد شیمیایی مقدور نمیباشد.
به همین دلیل است که در حین مخراج کاری پایه های نگهدارنده سنگ باید به گونه ای تنظیم گردد که آسیبی به سنگ نرساند.

  • ریلی

در مخراج کاری یا گوهر نشانی ریلی، ابتدا باید فضای ریل‌مانندی روی طلا یا نقره خالی باشد تا مرصع‌کاران بتوانند نگین یا سنگ مدنظر را در آن فضا قرار دهند. مرصع‌کاران پس از قراردادن سنگ در محل خود، فلز اطراف آن را به یکدیگر نزدیک می‌کنند. برای این کار از سمبه و ماردالا استفاده می‌‏کنند و به قسمت فلزی اطراف سنگ ضربه می‏‌زنند. بدین ترتیب، سنگ یا نگین در محل خود تثبیت می‌شود.

  • قلم خور

در این روش از هنر مخراج کاری یا گوهر نشانی، زیورآلات درنظرگرفته‏‌شده، حفره‌ای مخروطی برای قراردادن نگین دارند که مخصوص نگین‌هایی با تراش مخروطی (مارکیز) است. پس از قرارگرفتن نگین در حفره‌ی مدنظر، مقداری از طلا یا نقره به‌‏وسیله‌‏ی قلم به‌‏طرف نگین هل داده می‌شود و به‏‌اصطلاح روی نگین می‌خوابد.

 

  • چنگی

در این روش نیز از چنگ های جهت قرار دادن سنگ ها استفاده می کنند.  در اطراف سوراخ، بر اساس تراش سنگ، مفتول یا تسمه هایی از طلا وجود دارد که نصب سنگ بر روی آن ها انجام می شود. به این مفتول ها یا تسمه ها چنگ می گویند. این چنگ ها از قبل توسط جواهر ساز روی کار تعبیه گردیده اند ، این شیوه هنر مخراج کاری یا گوهر نشانی، به ظاهر ساده تر از دیگر سبک ها به نظر می رسد.

  • کاسه ای

روش کاسه ای در واقع روشی است که در آن، جواهر ساز طوری سنگ را نصب می کند که هیچ گونه آثاری از نصب آن باقی نمی ماند. این روش انواع مختلفی دارد که از جمله مهم ترین آن ها می توان روش دور کوب، کاسه ای نیشی، گوله ای، فیسقولی و… را نام برد.

  • صورت دیواره ای

در روش صورت دیواره ای، سنگ های درشت را بر روی پایه سوار می کنند. در این روش، سنگ های درشت را به صورت تکی استفاده می کنند و سنگ را با کمک دیواری که دور آن را پوشانده شده است، مهار می کنند. در اصل همین امر نیز موجب می شود سنگ اصلا بیرون نیاید.

 

انگشتر پرنس

برای انتخاب انگشترهای سینری گلد اینجا کلیک کنید

 

مهارت های لازم جهت  گوهر نشانی

  • آشنا بودن با انواع قلم ها، ابزارها و کاربردهای هر یک از آن ها
  • توانایی انجام دادن روش های پرداخت کاری مختلف
  • توانایی قرار دادن انواع سنگ ها بر روی پایه های مخصوص و فلزات
  • توانایی تشخیص سنگ های اصل و بررسی درجه سختی آن ها
  • داشتن دقت عمل بالا

هنر گوهر نشانی یا  مخراج کاری؛ از زمان های بسیار دور نیز در بین افراد وجود داشته است و اشخاص زیادی این کار را برای خود انجام می داده اند. البته کسانی که قصد انجام این کار را دارند، باید از تخصص و مهارت کافی در این زمینه برخوردار باشند تا هیچ گونه آسیبی به جواهرات وارد نشود.

 

گروه پشتیبانی گالری سینری گلد از طریق صفحه تماس با ما برای راهنمایی در انتخاب زیورآلات مورد نظر شما همراهتان می باشد.

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *