بی همتایی در میان جواهرات

بی همتایی در میان جواهرات گوهری است درخشان و سخت که در بدن صدف به وجود می آید. نوع درشت این گوهر را «دُر» نیز می گویند و دُردانه به معنی دانه مروارید است. این دُردانه بیهمتا در میان جواهرات اغلب کروی است ولی به شکل های گلابی، دکمه ای و نامنظم هم دیده می شود. مروارید در میان گوهرهای شناخته شده دنیا، منحصر بفرد است، زیرا تنها گوهری است كه درون یك موجود زنده ساخته میشود. در خواندنی های این نوبت سینری گلد گالری با شرح حال این دردانه زیبا همراه ما باشید…
دردانه، بی همتایی در میان جواهرات
دردانه ها یا مروارید ها، سنگ های آلی هستند که توسط نرم تنانی چون صدف های دو کفه ای به وجود می آیند. مروارید قرنها قبل از دیگر گوهرها،شناسایی شده اند. تقریبا تمام سنگهای قیمتی، كانیهای معدنی هستند كه تراش داده شده و صیقل داده میشوند تا زیبایی خیرهكننده خود را آشكار سازند، در حالیكه مروارید مستقیما، بدون هیچگونه تراش و صیقلی توسط انسان، از داخل صدف بیرون آمده و زیبایی طبیعی خود را دارد.
این گوهر با دارا بودن خواص نوری خاصی مانند درخشندگی و اثرات ثانوی ناشی از انکسار نور، زمانی که از میان لایه های متعدد مروارید گذر می کند، ترکیبات رنگی منحصر به فرد که با دخالت انسان نیز در هیچ سنگ جواهر معدنی از جمله الماس قابل تکرار نیست را به نمایش می گذارد.
از حضور تا ظهور
هنگامی که یک جسم خارجی بین بدن و جبه صدف دو کفه ای قرار گیرد، جانور کم کم مادهای به نام ناکر بهصورت لایههای بسیار نازک و متحدالمرکز دور هسته جسم بیگانه ترشح میکند، ترکیب شیمیایی ناکر، کربنات کلسیم و یک ماده آلی به نام کونچیولین (Conchiolin) است تا از آسیب رساندن به بقیه بدن محافظت کند و نتیجه می شود شکل گیری دردانه ای در داخل صدف !
راز درخشندگی
جلا در دردانه یا مروارید به دلیل عبور نور از بین چندین لایه ماده ناکر است. کیفیت جلا و درخشندگی در مروارید به ضخامت مروارید، تعداد لایه های ناکر و تا حد زیادی به میزان شفافیت آن بستگی دارد. به دلیل شکل گرد آنها، سطح آنها مانند یک آینه منحنی است و به نظر می رسد نور منعکس شده از درون مروارید می تابد. نوری که به سطح مروارید برخورد می کند نه تنها از سطح منعکس می شود، بلکه به زیر سطح آن نیز نفوذ می کند و عمیق تر میرود و رنگینكمانی از نور و رنگ ایجاد میكند.
تقارن
ناکرهمان مادهی فوق العاده زیبا، کمانی شکل و براق که ما در داخل برخی از صدفهای دریایی یا بر روی بدنهی مروارید می بینیم خاصیت خود ترمیمکنندگی دارد و صدفهای مروارید ساز می توانند ضخامت لایههای ناکر مروارید را تعدیل کنند، به طوری که اگر یک لایه ضخیمتر تشکیل شود، لایهی بعدی در پاسخ به آن نازکتر باشد. چنین فرآیندی به مروارید کمک میکند تا ضخامت مناسب و مشابهای را در هزاران لایه خود ایجاد کند تا نهایتا دردانه یا مروارید حاصل شده کاملاً گرد و یکنواخت به نظر برسد.
دردانه های پرورشی
دردانه یا مرواریدهای پرورشی، با وساطت بشر، درون یك صدف زنده تشكیل میشوند. هنگامیكه یك جسم خارجی بعنوان یك هسته در داخل گوشت یك صدف مرواریدساز، جای داده میشود، صدف این هسته را بعنوان مزاحم شناسایی كرده و شروع به پوشاندن آن با لایههای نرمی میكند. در پایان حاصل تجمع این لایهها، تشكیل یك مروارید زیبا میباشد که دُردانه، بی همتایی در میان جواهرات است.
به استثنای مرواریدهای موجود در جواهرات و زیورآلاتی كه بیش از ۸۰ سال از سن آنها میگذرد و یا در موزهها و جواهرفروشیهای قدیمی یافت میشوند، تمام مرواریدهایی كه امروزه در بازار به فروش میرسند، مرواریدهای پرورشی هستند.
دردانه یا مرواریدهای طبیعی، توسط صدفهای زنده آزاد در دریا و بدون هیچگونه دخالتی از جانب بشر جهت مرواریدسازی، بصورت طبیعی ساخته میشوند. هنگامیكه یك مزاحم طبیعی،مثل یك تكه صدف،فلس ماهی و یا یك چیز اضافی در داخل صدف مرواریدساز یا بدن نرم تنجا میگیرد، توسط پوششی كه از داخل صدف ترشح میگردد، لایهبهلایه پوشانده میشود.
برخلاف باور عموم، دانههای شن تشكیل مروارید نمیدهند، زیرا اگر شن بعنوان مزاحم در صدف تلقی میگردید، كف اقیانوسها میبایست توسط مرواریدهای طبیعی ساخته شده، مفروش میگردید.
مرواریدهای طبیعی بسیار نایاب هستند بویژه كه در اثر شكار بیرویه نژادهای مختلف نرمتنان تولیدكننده مروارید، در دهههای ۱۸۰۰ میلادی، این نرمتنان تقریبا منقرض شدهاند ( بحرین، تنها كشوری است كه هنوز غواصان مرواریدكف اقیانوس را برای یافتن مرواریدهای طبیعی جستجو میكنند). ولی شمار این مرواریدهای طبیعی گرانبها و پرارزش، كمتر از یكدرصد مرواریدهای موجود در بازار میباشد. درواقع حدود یكی از ۱۰۰۰۰۰ صدف مرواریدساز وحشی، بصورت طبیعی حاوی مروارید مرغوب میباشدو بهمین دلیل بودكه ژاپنیها در اوایل قرن ۱۹ میلادی با قرار دادن هسته در داخل صدف نرمتن و سپس بازگرداندن آن به داخل اقیانوس ، روشی را برای پرورش مروارید ابداع كردند .
تفاوت مرواریدهای طبیعی و پرورشی
كلید تشخیص مرواریدهای طبیعی از پرورشی، تعیین ضخامت قشر مرواریدی ترشح شده به دور هسته اولیه است. برای سرعت بخشیدن به فرآیند تولید مرواریدهای پرورشی، هستههای جای داده شده در این مرواریدها، معمولا بزرگتر از قطعاتریزی هستند كه در مركز مرواریدهای طبیعی قرار دارند. اندازه و شكل مرواریدهای پرورشی نیز توسط اندازه، شكل و موقعیت هستههای جای داده شده، تعیین میگردد. اندازه، شكل و رنگ مرواریدهای طبیعیتوسط نوع ذره مزاحم، شرایط آب و تأمین غذا و مدت زمان حضور جسم خارجی در صدف تعیین میشود.
هراندازه كه مروارید درشتتر و گردتر باشد،كیفیت و دوام آن بیشتر خواهد بود. از دهه گذشته یا قبلتر از آن، پرورشدهندگان مروارید در كشور چین، روش تولید مروارید در آب شیرین را بهبود بخشیدهاند كه سبب تشكیل مرواریدهای مرغوبتر گردیده است. آنها با تغییر موقعیت صدفها در طول فرآیند رشد مروارید، شیوهای را برای گردشدگی بهتر و كاملتر آن ابداع كردهاند. در ضمن مرواریدهای طبیعی با واحد قیراط و مرواریدهای پرورشی برحسب اندازه آنها به میلیمتر فروخته میشوند.
منابع مروارید در جهان
مروارید سفید را از خلیج فارس و سریلانکا به دست می آورند. مروارید سیاه بیشتر از خلیج مکزیک و نوع زرد آن از سواحل استرالیا بدست می آید. مرغوب ترین نوع در جهان به رنگ صورتی و سفید شیری می باشند که در خلیج فارس بدست می آید. اکثر دُردانه های ریز به رنگ صورتی و زرد کمرنگ هستند و از خلیج مانار، بین هندوستان و سریلانکا بدست می آیند. فیلیپین، آمریکای مرکزی، سواحل تاهیتی و دریاهای جنوبی دارای دُردانه های قابل برداشت می باشند.
سخن پایانی
دردانه این گوهر زیبای طبیعی دارای قیمت، ارزش، کاربرد و خواص متفاوتی می باشد. این روزها که کاربرد مروارید در زمینههای مختلف بهویژه زیورآلات و فشن، مرسوم شده است، خوب است بدانیم عمر این گوهر باارزش زیاد است اما باید از آن مراقبت کنیم تا تغییر رنگ ندهد و سالم بماند. شما می توانید برای اطلاع از روش های مراقبت از زیورآلات مطلب اهمیت مراقبت از زیورآلات را بخوانید . بطور کلی امیدواریم مطلب بی همتایی در میان جواهرات برایتان سودمند بوده باشد و سینری گلد گالری توانسته باشد اطلاعات جامع و کاملی را در مورد مروارید این دردانه زیبا در اختیارتان قرار داده باشد.
سینری گلد گالری
www.instagram.com/scenerygoldgallery
09128801687
1 دیدگاه در “بی همتایی در میان جواهرات”